Νέα

Βραβεύσεις για την ταινία ΣΤΥΞ στο Monaco International Film Festival 2008

Τέσσερα βραβεία πήρε η μικρού μήκους ταινία ΣΤΥΞ στο Monaco International Film Festival 2008 που έγινε στο Μόντε Κάρλο από τις 4 έως 7 Δεκεμβρίου.

Η ταινία είχε γίνει δεκτή ανάμεσα σε 600 συμμετοχές.

Τα βραβεία  είναι :

Independent Spirit Award στην σκηνοθέτιδα Αλεξία Ρόϊντερ

Best Producer  στην παραγωγό  Μόνικα Νικολαϊδου

Best Soundtrack στη μουσικό Χριστίνα Γεωργίου

Best Cinematographer στον Δ/τη Φωτογραφίας  Γιώργο Φρέντζο

άλλο σχετικό site  http://cinema.radiomontecarlo.net/?articleId=22

 

 

Χασάπη!!!! Γράμματα...!

 

 

Για όσους δεν γνωρίζουν, η διάρκεια μιας ταινίας ορίζεται από την πρώτη φίρμα της εταιρείας παραγωγής της ως και τον τελευταίο τίτλο του τέλους. Οι τίτλοι, τους οποίους εν Ελλάδι πολλοί αποκαλούν ακόμη «γράμματα», μπορεί να μην αφορούν την πλειονότητα των θεατών, δεν παύουν όμως να αποτελούν μέρος ενός δημιουργήματος. Και κάποιοι κάθονται στην αίθουσα ώσπου να τελειώσουν.

Αν όλα αυτά ακούγονται αυτονόητα, σε πολλές μεμονωμένες αθηναϊκές αίθουσες δεν ισχύουν. Το φυσιολογικό εκεί είναι να «κόβονται» οι τίτλοι προτού τελειώσουν. Ενα από τα τελευταία παραδείγματα; Η «Ανταλλαγή» του Κλιντ Ιστγουντ στην «Αίγλη» του Χαλανδρίου, όπου ύστερα από δυο-τρία ονόματα το απότομο άναμμα των φώτων κατέστρεψε όλη τη μαγεία που είχε καθηλώσει τους θεατές.

Το κόψιμο των τίτλων ταινιών που μεταδίδονται σε μη κρατικά κανάλια είναι ένα επίσης φρικτό σύνηθες φαινόμενο. Στην αίθουσα όμως ο θεατής έχει πληρώσει για να δει το έργο. Ολο το έργο. Επομένως ο αιθουσάρχης, ο μηχανικός προβολής, ο οποιοσδήποτε τέλος πάντων που έχει την ευθύνη της προβολής, οφείλει να αφήσει όλα τα ονόματα των τίτλων του τέλους να «παίξουν» στην οθόνη. Στο εξωτερικό έτσι και δεν γίνει αυτό πέφτουν μηνύσεις. Στην Ελλάδα του χαβαλέ όμως επικρατεί ακόμη η λογική του «έλα, μωρέ, και τι έγινε», η οποία κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει.

Του Γιάννη Ζουμπουλάκη απο το ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ 11-1-2009

MASTERCLASS GUILLERMO NAVARRO

Σκέψεις του GUILLERMO NAVARRO  DoP από το masterclass που έδωσε στη Θεσσαλονίκη

στις 23-11-08 στη διάρκεια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου.

 

   «Σε μια ταινία η φωτογραφία είναι η γλώσσα της αφήγησης. Δημιουργεί ατμόσφαιρα, προσδιορίζει τους χαρακτήρες, παρουσιάζει τις διαφορετικές πτυχές της αφήγησης. Ο διευθυντής φωτογραφίας συμμετέχει στην πλήρη σύλληψη της ταινίας, καταγράφει αλλά και δημιουργεί αφήγηση. Κινητήριος μοχλός για τη δημιουργία εικόνων θα πρέπει να είναι η αισθητική αντίληψη και όχι η τεχνική. Η τεχνολογία πρέπει να είναι στην υπηρεσία μας, όχι εμείς στη δική της» σημείωσε ο Γκιγιέρμο Ναβάρο, προτείνοντας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης να θεσμοθετήσει ένα βραβείο φωτογραφίας, αναγνωρίζοντας έτσι την καλλιτεχνική αξία των δημιουργών. «Επισκέφτηκα το Βυζαντινό Μουσείο και πήρα μια αίσθηση εκείνης της εποχής μέσω των έργων τέχνης που άφησε πίσω της. Ο κινηματογράφος είναι η τέχνη της εποχής μας. Αντιπροσωπεύει και αντικατοπτρίζει τη σύγχρονη πραγματικότητα. Αν έρχονταν εξωγήινοι στη γη θα μας καταλάβαιναν βλέποντας ταινίες» σχολίασε ο Ναβάρο, σχετικά με την ιστορική αξία του κινηματογράφου.

 

Όταν ο Γκιγιέρμο Ναβάρο ρωτήθηκε για το αν συμφωνεί με την άποψη ότι τα σύγχρονα τεχνικά μέσα δίνουν τη δυνατότητα στον σκηνοθέτη να μετατοπίσει το ενδιαφέρον του από τις δυσκολίες της οπτικής πλευράς της ταινίας και να εστιάσει στο σενάριο και την υποκριτική, είπε χαρακτηριστικά: «Δεν αρκεί η φωτογραφία για να κάνεις μια καλή ταινία, όπως δεν αρκεί μόνο το σενάριο ή μόνο οι ηθοποιοί. Η ταινία είναι μια ενότητα». Το θέμα της χρήσης ψηφιακών μέσων στο σινεμά απασχόλησε έντονα τη συζήτηση μεταξύ κοινού και δημιουργού. Για τον Ναβάρο αυτός είναι ένας «ασφαλής τρόπος αποτυχίας του κινηματογράφου γιατί τότε όλες οι εικόνες θα μοιάζουν με αγώνα ποδοσφαίρου». Όταν ρωτήθηκε αν θα γύριζε ποτέ ταινία σε HD ήταν κατηγορηματικός: «Αρνούμαι. Η κάμερα πρέπει να είναι το κέντρο του κόσμου μιας ταινίας, όχι το μόνιτορ». Όπως διηγήθηκε με μια δόση χιούμορ, στο γεύμα που παρέθεσε η Kodak στους υποψηφίους για Όσκαρ απέσπασε την υπόσχεση ότι η εταιρεία θα παράγει φιλμ μέχρι ο ίδιος να πεθάνει. «Οπότε, μέχρι τότε θα κάνω ταινίες σε φιλμ», πρόσθεσε.